Villa Isengrimus-Leven en werk van L.P.Boon |
TEKST |
donderdag 28 juni 2012 om 12:32 uur. | Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1364 maal bekeken.
Dit verscheen eveneens op de blog CDR-Medelingen van Henri-Floris Jespers. http://mededelingen.over-blog.com/article-villa-isengrimus-leven-en-werk-van-louis-paul-boon-107434682.html Van den vos Reynaerde is wereldliteratuur waar we best trots op mogen zijn.. En natuurlijk waren de strapatsen van ‘diene vos’ uit Aalst dan ook de aanleiding om deze tentoonstelling in het Letterenhuis te bezoeken. Wat me beklijft, is Boon’s eenzaamheid in zijn observatie van mensen in een volstrekt ontmenselijkte wereld. Dit blijkt o.a uit zijn schilderij “ De observatie “ of “Kijken naar onze planeet” dat er wordt getoond. Een vrouw staat op uitkijk. Het desolate wordt sterk onderlijnd door het gebruik van overwegend koude kleuren. Loopt nog tot 4.11.2012 in het Letterenhuis-AMVC, Minderbroedersstraat 22 te Antwerpen. Frank De Vos.
Villa Isengrimus - leven en werk van Louis Paul Boon: een impressie
In het Letterenhuis-AMVC.
Zoals het Stabat Mater in de muziek, een middeleeuws Latijns gedicht dat door vele componisten zoals Palestrina, Lassus, Scarlatti, Vivaldi, Pergolesi,Rossini, Verdi, Dvorak, en Poulenc werd getoondicht, zo beslissend is Van den vos Reynaerde in de literatuur. Niet alleen voor Goethe met zijn Reineke Fuchs maar ook in ons taalgebied voor Jan Frans Willems, Stijn Streuvels, Willem Elschot en niet in het minst voor Louis Paul Boon.
De natuur is het rustpunt waar Boon zich als “een sluwe vos” zal terug trekken, in zijn “Villa Isengrimus”. De naam van deze tentoonstelling is dan ook raak gekozen en er valt veel te ontdekken.
Zo wordt o.a Boon’s beruchte ‘Fenomenale Feminatheek” is een juister perspectief geplaatst. Voor hem was het een archief over de vrouw en hoe deze in de media als een onweerstaanbare belofte werd gepresenteerd.