Ontmoetingen:Hubert Minnebo een passie van metaal.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

zaterdag 5 januari 2013 om 23:36 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 3625 maal bekeken.


Ontmoetingen: Hubert Minnebo, een passie van metaal.

De “ont-“ voor het “moeten” laat elke verplichting, elke dwang los. Het is kijken in iemands ogen met niets dan openheid en charme, niets dan milde eenvoud, niets dan sobere verwachting. Het zijn de ogen van Hubert Minnebo. Dezen komen terug in veel van zijn beelden zoals in “Zo kwam ze in mijn wereld met een oogopslag’ (1980) Dit beeld maakt deel uit van de collectie van het Middelheim openlucht museum. Jaren geleden werd het mijn eerste kennismaking met het werk van Minnebo. De oogopslag werd een gedicht. (1)

Samen met Koenraad Tinel is Hubert Minnebo (Brugge, 6.2.1940) een van onze grote beeldhouwers. Minnebo is een gedreven mens met zware werkschoenen aan de voeten, in overall, bezweet en met vuile handen in zijn atelier, zijn vrijhaven. Hij is een ambachtsman, ver heel ver van het modieuze licht van conceptuele kapsones, van het blitse idee veelal zonder schets dat door anderen wordt uitgevoerd.
Een voorbeeld van een telefoontje staat in Oostende op een kever te blinken.
Minnebo kent zijn ambacht, kent zijn materiaal, kent de “k” van het kunnen, de ‘k’ van kunst. Elke ontwerp, elke schets, elk wassen luchtpijpje tot en met het gieten van zijn bronzen beelden of het slaan van koper doet hij zelf.



Hubert Minnebo is etser, tekenaar, maakt bronzen beelden, reliëfs in koper en chromaluminium, en gouden juwelen. Zijn werken werden wereldwijd in tal van musea, openbare en privécollecties opgenomen.

Na een samenkomst dit jaar bij mijn warme vriend, de schilder-dichter Kari Bert in Oostende troonde Hubert me mee naar zijn atelier in het schilderachtige Stallhille. Ik kreeg zijn monografie cadeau. Het is een rijk geïllustreerd kunstboek van een gelimiteerde uitgave.(2) Deze werd samengesteld met bijdragen van Dirk Martens, Octave Landuyt, Jan Walgrave, Marc Ruyters, Fonny Boesmans, Marc Paesbrugghe en Frans Boenders.

" Il n’y a d’homme plus complet que celui qui a beaucoup voyagé, qui a changé vingt fois la forme de sa pensée et de sa vie. “ Alphonse Lamartine (1790-1869)

In een van de laatste hoofdstukken blader je door het fotoalbum van zijn vele reizen. In elke mail stuurt hij me telkens een foto van een van zijn lievelingsbestemmingen: Tibet, India, Nepal… Het zijn de getuigen van een zoektocht naar het authentieke, de verbreding van een kijk op mens en wereld. Vandaar misschien die bijzondere ogen “d’un homme complet”.

En op 18 december 2012 werd op de vernieuwde site van Bloso in Brugge een monumentaal koperen beeld ingehuldigd. Eindelijk een beeld in zijn geboortestad. Eindelijk…

Frank De Vos

(1) http://www.frankdevos.be/bekijk.asp?type=g&id=380&reeks=54
(2) “Hubert Minnebo”, Uitgeverij Kunstboek, 240 blz. ISBN 978-90-5856-259-3




Vorige werk: Ontmoetingen: Dirk Verhelst en La Société Royale D Terug naar overzicht Ontmoetingen Volgende werk: Ontmoetingen: “Van hier tot aan de brug” Johan Teirlinck