Gepeins van de agora tot de Bourla.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

vrijdag 5 april 2013 om 16:30 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1964 maal bekeken.


Gepeins van de agora tot de Bourla.

De ADVN-Mededelingen nr.39 viel deze week in de bus. Deze driemaandelijkse publicaties zijn gratis en worden u op eenvoudig verzoek toegestuurd (1). Haar opdracht is om: “vanuit een open maatschappelijke geest en gesteund op een wetenschappelijke methodologie het erfgoed over de Vlaamse beweging in haar historische en thematische context te verzamelen, te bewaren en te beheren. Tot de bredere context behoren ook nationale bewegingen als maatschappelijk- filosofisch verschijnsel met inbegrip van culturele identiteit, natievorming, migratieprocessen en nieuwe sociale bewegingen”. De degelijkheid van de mededelingen van het ADVN zijn te vergelijken met de publicaties van het AMVC-Letterenhuis betreffende literatuur.


Medestichter en voorzitter is emeritus prof.dr.Frans-Jos Verdoodt (2). Zijn editoriaal van het jongste nummer loopt over van zijn “gepeins’ wanneer hij in de agora van het imposante ADVN-gebouw, een voormalig klooster aan de Lange Leemstraat te Antwerpen dwaalt.


Met als titel ‘Het goede-manierenboek’ roept hij op om “de ongeleide projectielen van vandaag (opnieuw) wellevendheid en goede manieren bij te brengen: dresscode respecteren, het jij’en achterwege laten, plaats afstaan op de tram, niet slurpen en niet boeren, met twee woorden spreken en schrijven (wat e-mailers nog nauwelijks doen) ….enz.” Kortom een fenomeen waar de inmiddels uit Knack verdreven Benno Barnard in zijn column ‘Vorm is de mal van de menselijkheid“ reeds in 2010 op wees (3).


Er zijn natuurlijk niet alleen de formele omgangsvormen die het leven draaglijk maken. Graag zag ik eveneens intellectueel fatsoen in het ‘Het goede-manierenboek” opgenomen. Want zie tijdens de Clauslezing van 24 maart in de Bourla te Antwerpen sloeg Gerard Mortier, de hoog geprezen opera- intendant van het Teatro Real te Madrid (hopelijk met een economy ticket overgekomen) erin om de bal er klakkeloos naast te slaan. "De Vlaamse identiteit, zoals het nationalisme ons die sedert TWEE eeuwen opdringt, is niet alleen artificieel, zij is bovenal kleinburgerlijk, katholiek gekleurd, behoudsgezind en ze is niet vies van navelstaren." (...). TWEE EEUWEN? Dergelijke klakkeloze onzin en andere platitudes zijn natuurlijk gefundenes Fressen voor de aanwezige beau monde. Luc Coorevits, Chief Executive Officer (CEO) van Behoud de Begeerte ( goed voor jaarlijks 349.000€ subsidie) en poëzieliefhebber-in-bijberoep schreef op facebook: ‘De Clauslezing van Gerard Mortier, gisteren in de Bourla. Er vallen behartigenswaardige zaken in te lezen’ en ’ Mijn favoriet (uiteraard) citaat”


O Geschiedenis, O Clio jij blijft de maîtresse van elke al dan niet tricolore politieke agenda waarin elke nuance ontbreekt, laat staan historisch inzicht en rekenkunde.
Sinds mijn geliefde enkele jaren geleden de traditionele gordijnen in onze woonkamer verving, mag ik er niet meer in hangen. Ik ben dus zinnens om een krabpaal voor mijn kat ( die ik niet heb) te kopen. Dan kunnen we er samen onze klauwen slijpen. Tot dusver rest me enkel mijn getrimd baartje om te krabben.
Verder blijf ik verwoed op de wekelijkse jackpot van de Lotto hopen. Ik wil hier weg!
Frank De Vos

(1) ADVN, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen 1 www.advn.be
(2) http://mededelingen.over-blog.com/article-het-historisch-pardon-van-prof-dr-frans-jos-verdoodt-109388659.html
(3) http://mededelingen.over-blog.com/article-frank-de-vos-ddd-vorm-de-mal-van-menselijkheid-56911916.html
 




Vorige werk: Het Vlaams Fonds voor de Letteren: Kuifje in China. Terug naar overzicht Maatschappij  Volgende werk: Sta me toe om niet te begrijpen...