Ontmoetingen: Bob Van Laerhoven, de onderbelichte

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

maandag 1 april 2013 om 23:31 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1988 maal bekeken.


Ontmoetingen: Bob Van Laerhoven, de onderbelichte.
Hoe meer ik lees, hoe meer ik tot wanhoop word gedreven. Een moratorium van minstens twee jaar op nieuwe publicaties zou meer dan welkom zijn want hopeloos loop ik achter. Niettemin blijf ik volhouden en hardleers blijf ik lectuur achter mijn kiezen steken.
Onlangs wees dichter Staf Claes me op “De wraak van Baudelaire’ van Bob Van Laerhoven, een auteur die ik enkel van naam ken en van wie ik helaas nog nooit iets had gelezen. (1)
Het verhaal speelt zich af op het einde van Le second Empire van Napoleon III, de laatste keizer van Frankrijk Het kader van dit boek is Parijs, dat door Pruisische troepen wordt belegerd. Er is armoede en honger, sociale onrust broeit. De adel en begoede burgerij ploeteren in decadentie. In september 1870 worden er een serie moorden gepleegd. Enkele verzen van Charles Baudelaire uit zijn ( wegens schending van de goede zeden veroordeelde) Les Fleurs du Mal zijn de visitekaartjes die de dader telkens op elk van zijn slachtoffers achterlaat. Commissaris Paul Lefèvre leidt het moordonderzoek dat hem tot in de hoogste cenakels van de macht zal leiden. Hij is “een eenzaat die hield van poëzie (en lichtekooien) en de kabbala en die liever een geheime wereld achter de droom zag dan het kabaal van de vooruitgang”
Wat een voltreffer – ook stilistisch - is dit prijsbeest van de Hercule Poirot prijs 2007! In een vorige bijdrage op Mededelingen, schreef ik reeds dat ik gek ben op historische romans (2). Ik voeg dit boek hier graag aan toe. Van Laerhoven getuigt van een degelijke historisch kennis. Scherp weet hij het Parijs van die tijd te schetsen. De plot is meesterlijk in elkaar gezet, de personages worden uitgediept. De auteur heeft bovendien een pen waaruit prachtige zinnen vloeien.

In De kachel van Maigret of Zielsverhuizing van de lezer , een essay dat verscheen in Thriller versus roman zet een onbarmhartige Jan Lampo Van Laerhoven ten onrechte op een lijn met het uitgemergelde bandwerk van Aspe, Deflo en Laureyssens. (3)
Met uitzondering van enkelen ( E. Mortier, J.de Boose, P.Conrad) én met uitzondering van die romans met een sterke autobiografische inslag is er geen enkele fictie van onze hoog geëerde, blauw van begeerte gesubsidieerden, die erin slaagt om me te boeien. Mijn tranen die ik telkens pleeg te plengen blijven zwart…
Ik dien nog even te melden dat Bob Van Laerhoven op het lumineuze idee kwam om de vertaling van dit boek via crowdfunding te financieren. Voorwaar een schitterende sluipweg om de almacht van de Kafkaiaanse regels van het Fonds ivm vertaalbeurzen te omzeilen. Met succes verscheen “La vengeance de Baudelaire’ inmiddels in Canada en in juni van dit jaar zal het in Frankrijk verschijnen.
Frank De Vos
(1) Bob Van Laerhoven, De wraak van Baudelaire, 266 blz Uitgeverij Houtekiet ISBN 9789052409719
(2) http://mededelingen.over-blog.com/article-historische-romans-111284682.html
(3) Thriller versus roman Jos van Cann&Henri-Floris Jespers (red), 140blz, Garant Antwerpen-Apeldoorn ISBN 9789044123531

 




Vorige werk: Ontmoetingen: De Serene Werelden van Dirk Martens. Terug naar overzicht Ontmoetingen Volgende werk: Ontmoetingen: Dirk Verhelst en La Société Royale D