Flamenco: een Benidorm Bastard

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

vrijdag 17 oktober 2014 om 13:32 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1853 maal bekeken.


Als een Vlaming ( in Spanje)

Het TNT magazine is een Nederlandstalige tijdschrift(je) dat op mooi glanspapier wordt gedrukt. Het verschijnt maandelijks in Tenerife. Het is al aan zijn 16e jaargang toe en door Oranje en Vlaamse medeburgers-overwinteraars wordt het gretig gelezen. Naast de overvolle pagina’s met reclame en advertenties, goed voor 80% heb je ook de Mopjes van de Fa ( op zijn Harley-Davidson gezeten), bijdragen van de Belgische consul in Santa Cruz en allerlei weetjes over de cultuur en folklore op dit eiland. Tussen twee bedrijven of beter twee boeken door las ik er wat wissewatjes maar ook over de meerdere betekenissen van het woord ‘flamenco’.


Natuurlijk kent iedereen de ‘flamenco’ als die uitdagende en stoere Spaanse dans begeleid met gitaar en handgeklap. Natuurlijk weet iedereen dat ‘flamenco’ Vlaming betekent. In Centraal Amerika heeft het ook de betekenis van “slank”. Het woord als aanduiding van de bewoners van de lage landen begon zijn opmars in de zestiende eeuw toen men hier op 26 juli 1581 met het Plakaat van Verlatinghe de Spaanse koning Filips II van zijn troon stootte. Het was een onafhankelijkheidsverklaring die twee eeuwen later de Declaration of Independence( 4 juli 1776) van de Verenigde Staten, inspireerde. Flamenco stond sindsdien gelijk met ‘rebels’ en evolueerde tegen het einde van de 18e eeuw naar “herrieschopper”. “Se ponerse flamenco” betekent nu “zich brutaal en hautain opstellen” zoals een Benidorm Bastard met rollator. Een vrouw die “se pone flamenca”, weet wat ze wil. Ze is uitdagend en de haar toegemeten rondingen zitten op de juiste plaats.
Dus als je tegen een Spanjaard iets te nadrukkelijk ‘Soy flamenco” zegt, is het mogelijk dat hij zijn wenkbrauwen fronst en je wat meewarig aankijkt.
Frank De Vos
 




Vorige werk: Céline, de Verbrande (II) Terug naar overzicht Letteren  Volgende werk: De weemoed van Filip De Pillecyn