Mon van Marja van Jef, Will Jensen

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

donderdag 27 augustus 2015 om 11:45 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 3221 maal bekeken.


Mon van Marja van Jef, Will Jensen

             Ironie is ernstiger dan de ernstigste serieus

Auteur Will Jensen ( Berchem, 24.11.1944) studeerde talen in Antwerpen, London, Freiburg en Göttingen. Na een loopbaan in de reclamewereld, vestigde hij zich als freelance-journalist. Sinds 2009 legt hij zich toe op het schrijven van fictie en non-fictie. (1)

Jensen is een meester-ironicus. Op facebook post hij dagelijks zijn onderkoelde pittigheden. Hij plaats deze voetzoekers als een werkloze pedicure: ‘Topless zonnen is een bijna- bloot- ervaring.’ ’Schat, ik heb goed en slecht nieuws. Het goede is dat de airbag werkt.’ ‘Vroeger gingen we naar de knoppen. Dank zij de afstandsbediening kunnen we blijven zitten.’ ‘Een pizza laat ik in vier snijden. Zes stukken krijg ik niet op.’ ‘Statistieken tonen aan dat tienerzwangerschappen dalen na de leeftijd van 25.’ ‘Na een paar glazen wijn werd de premier cru.’ ‘Er zijn mensen die alles weten maar meer ook niet.’ ‘Statistieken bevestigen dat hoofdpijn het meest gebruikte voorbehoedsmiddel is.’ ‘In zijn voordracht haalde E. Vermeersch vrij zinnige argumenten aan.’  Het zijn maar enkele voorbeelden uit de eindeloze reeks van een zachte observator die bijwijlen – O Tempura, O Morse! - met een maatschappijkritische glimlach op de lippen de wereld bekijkt. In “Het Groot Citatenboek van de 21ste Eeuw” van Gerd de Ley staat hij naast Harold Pinter, Alexander Solzjenitsin en Gerrit Komrij. (2)

Sterven? Dat is het laatste wat ik doe!

Mon van Marja van Jef is een persiflage op het Nieuw Testament.(3) Als vurig vrijzinnige kon hij het niet laten om de geschiedschrijving eens door een andere bril te bekijken. Het werd een sappige parodie die je van bij het begin op sleeptouw neemt. Telkens als je denkt dat je weet waar het verhaal naartoe gaat, slaat het een onverwachte weg in. Het verhaal situeert zich in Palestina dat gebukt gaat onder de brutale Romeinse bezettingsmacht aan het begin van onze tijdrekening. Voor zijn knipoog naar het huidige Israëlisch-Palestijns conflict gebruikt hij doelbewust anachronismen.

Alles draait rond Mon (Simon), de broer van Sus (Jezus). Als Sus al veertig jaar dood is, krijgt de bejaarde Mon het bezoek van Mark (Marcus). Die wil de biografie van de overledene schrijven. Als echter blijkt dat het relaas van Mark weinig of niets met de waarheid te maken heeft, besluit Mon om zelf het hele verhaal neer te pennen. Helaas wordt die schrijfmarathon hem fataal.

In een geestige, smeuïge taal laat Will Jensen de lezer kennis maken met Jef (Jozef), Marja (Maria), Magda (Magdalena) en Dasj (Judas) — om maar enkele protagonisten te vermelden — maar ook met de Platte Berg, het Zuipend Zwijn, de Zusters van Liefde en de Bende van de Bruine Gang.

De kracht van ironie.

‘Ironie is ernstiger dan de ernstigste serieus’, gaf ik als ondertitel mee. In dit boek bevestigt Will Jensen dit onvolprezen talent. Het roept eveneens herinneringen op aan het ’Het eerste mirakel van het kindeke Jezus’, één van de Obscene Fabels van Dario Fo ( Nobelprijs Literatuur 1997), ooit meesterlijk vertolkt door Jan Decleir.   Mon van Marja van Jef is geschreven in het sappige Antwerps dialect. Zoals elke Antwerpenaar is Will Jensen een gentleman. Ten behoeve van Antwerps-onkundigen stelde hij dan ook een glossarium, een verklarende woordenlijst ter beschikking.. Voor deze vlotte en lollige parodie verdient hij de titel doctor humoris causa. En volgens hardnekkige geruchten mogen we binnenkort een theaterversie van het verhaal verwachten.

Frank De Vos

(1)  Van Will Jensen verscheen: 24 Bv’s over erotiek (2009), God of noppes (2011), Geld&Glamour (2012), Naakt als harnas (2014)

(2)  Het Groot Citatenboek van de 21ste Eeuw, Gerd de Ley, Lannoo, 315 blz ISBN  9789020987980, 19.95€

(3)  Mon van Marja van Jef, Will Jensen, 144 blz, uitgave in eigen beheer, ISBN 9789082441604 19.95€, verzendkosten inbegrepen. Te bestellen door storting van 19.95€ op rek.nr BE 04979379612131 op naam van Will Jensen, 2100 Deurne met vermelding van uw naam en leveringsadres.
Vorige werk:  Terug naar overzicht Recensies Volgende werk: Helena in Pompeď, Johan Teirlinck: ultieme soberheid