Maartse Kamers, Yannick Dangre

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

zaterdag 13 april 2013 om 15:31 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 2121 maal bekeken.


Vanaf nu ga ik mijn oor ook te luisteren leggen bij de beminnelijke Luc Pay. Want dank zij dit redactielid van Mededelingen heb ik deze week “Maartse kamers” van zijn poulain, Y.M.Dangre gelezen.(1) Om Louis Paul Boon te parafraseren, ik ben dus bij het nieuwe onkruid aangeland.


Y.M.Dangre (°1987) debuteerde in 2010 met de roman “Vulkaanvrucht” , meteen goed voor de Debuutprijs. In 2011 verscheen zijn dichtbundel Meisje dat ik nog moet, bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs. Als auteur zal je neus van minder krullen en terecht.


De structuur van het boek is bijzonder origineel. Het leest als een scheurkalender. Dag na dag, van 1 tot 31 maart ontvouwt zich het verhaal van Fernand en Albert, een homopaar op leeftijd. Albert ligt in coma , zijn afscheid nadert en als een film met vele flash backs bekijkt Fernand opnieuw zijn leven met het geheim dat hij voor Albert gedurende veertig jaar verborgen hield: zijn kortstondige heteroseksuele verhouding met Céleste en het feit dat bij haar een dochter heeft. Haar naam is Madeleine, het lievelingskoekje van Marcel Proust, de favoriete schrijver van Fernand. In tegenstelling tot wat de aanvang van het boek laat vermoeden wordt het geen verhaal over vergankelijkheid en afscheid maar wel over de twijfel, en de keuzes die iemand in zijn leven maakt.


Dangre is een twintiger die het aandurft om zich in de leefwereld van een hoogbejaard homopaar in te leven. Overtuigend slaagt hij erin en beklijvend weet hij zijn karakters te schetsen. Zijn schrijfstijl is snedig en kenmerkt zich door af en toe persoonlijke voornaamwoorden weg te laten aan het begin van een zin of zoals in een gedicht na de komma geen voegwoord te schrijven. Zijn taal is soms ruw met opvallende zinnen en mooie beeldspraak.


Niettemin stel ik vast dat de terreur van het Nederlands van boven de Moerdijk op de redactie van De Bezige Bij heeft toegeslagen.
Niet limitatief som ik op: het miezert, wethouder, schoffies, grienen, baltsend, omvaamt, geneeskezen, mietje, nicht, roddelnichterig, kokkerd, piel, pleurde, kieken, flikker, huilebalkje, geflept, smeerpijperij, de sief, zijn tamp, zijn uppie, de harses, kezen, etc. Gelukkig zijn we in het Zuiden meertalig en hebben we zoals in het Noorden geen ondertiteling nodig.
Frank De Vos

(1) Y.M Dangre Maartse kamers, Amsterdam, De Bezige Bij 2012, 343 p, ISBN 9789023474524, 19.95€
 




Vorige werk:  Terug naar overzicht Recensies Volgende werk: Sequenza, Marleen de Crée