Ontmoetingen: Roland Bergeys

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

zaterdag 20 juli 2013 om 13:55 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 2086 maal bekeken.


Roland Bergeys (°Mortsel 26/10/1954) ziet zichzelf als een creatieveling. Hij is iemand die zonder enige pretentie buiten het Grote Zoeklicht verblijft. Roland en Leentje, zijn charmante vrouw en even gedreven linker-én rechterhand blijf ik ten eeuwigen dage dankbaar omdat ik enkele van mijn Quirilian-liedjes bij hem mocht opnemen.
Roland behaalde enkele prijzen in literaire wedstrijden, waaronder de Hendrik Prijs-prijs van Het Belang van Limburg voor kortverhalen in 1996, een nominatie in de kortverhalenwedstrijd van het MAS (Museum Aan de Stroom) Antwerpen 2010 en de tweede plaats in de John Vermeulenprijs voor korte spannende verhalen 2012, en hij bracht ondermeer de cd ‘Land van klei’ uit, naar zijn boek over steenbakkers anno 1900. (1)
Zijn toneelstukken werden opgevoerd op het Europees Theaterfestival, in het MuHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), het Fakkelteater, en de Zoo in Antwerpen of vertaald in het Frans en in het Roemeens. Hij interviewde zo’n duizend auteurs, acteurs, zangers, regisseurs en beeldende kunstenaars voor wat men noemt een ‘levend publiek’ voor het cultureel magazine Radio Minerva’s Foyer, en dat in diverse theaters en culturele etablissementen zoals het Raamtheater op het Zuid, Teater Ivonne Lex en De Groene Waterman in Antwerpen, het EWT-Theater in Deurne, en de FNAC in Wijnegem, Hij speelde bluesharp bij Carlito’s bluesband en Matt Mahonyband.


Hij is auteur, regisseur, songsmid, gitarist, mondharmonicaspeler, zanger en verteller, en richtte de groep Uitgelezen Gezelschap op.(Nekka-selectie 2003, opener van het internationaal Folkfestival Labadoux van Ingelmunster 2004, en laureaat Stadsklank Antwerpen 2004). Tegenwoordig trekt hij rond met zijn groepen Berline..
Met die laatste brengt hij onder meer de voorstelling ‘Gaan jullie ons nu doodschieten?’ die gegroeid is uit zijn gelijknamig boek met verhalen over W.O.II.(2) In juni 2011 kwam het boek ‘Oorlogsliefde’ uit(3) De groep Berlline brengt deze liefdesgeschiedenis als gezongen vertelling en kende een overdonderend succes in de Arendbergschouwburg. In 2012 volgde de roman ‘Aanvallen! het verhaal van Ward van het 13e’ (4), die door Borsalino eveneens als een gezongen vertelling wordt opgevoerd.
Met het vertelensemble van Uitgelezen Gezelschap brengt hij ondermeer “Oorlogsliefde” en “Ward van het 13e” verlucht met de virtuoze accordeonmuziek van Bart Wils met wie ik eveneens graag samenwerk.In een aparte voorstellingenreeks trekt Roland rond als auteur en brengt hij lezingen van zijn boeken. Deze worden verlucht met klankfragmenten en fotoprojecties.


Wat zijn boeken zo bijzonder maakt is dat Bergeys via authentieke levensverhalen van kleine mensen op een gevatte wijze de grote geschiedenis bij kleurt. Als voorbeeld vestig ik graag de aandacht op het autobiografische “Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13e”. Afwisselend vertellen grootvader en kleinzoon hun verhaal; Roland hoe hij zijn jaren zestig en de beklijvende confrontatie met zijn aan Alzheimer lijdende grootvader beleefde en die van Ward aan het Ijzerfront. Zijdelings komt eveneens het wel en wee van de grote Belgische kolonie vluchtelingen aan bod. In het Engelse Birtley werden deze Birtley-Belgians als bommenmakers in de oorlogsindustrie ingeschakeld.


Frank De Vos


(1) Roland Bergeys, Land van klei, 115blz,WHS, ISBN 978-90-78935-55-1
(2) Roland Bergeys, Gaan jullie ons nu doodschieten,240blz, ISBN 978-90-209-8839-0, 19.95€
(3) Roland Bergeys, Oorlogsliefde, 223 blz. Lannoo ISBN 978-90-209-9772-9, 19.95€
(4) Roland Bergeys, AANVALLEN, Het verhaal van Ward van het 13e, 238 blz, de Vries-Brouwers ISBN 978-90-5927-120-3, 18.95€
 




Vorige werk: Ontmoetingen:Ti Amo Terug naar overzicht Ontmoetingen Volgende werk: Ontmoetingen: De Serene Werelden van Dirk Martens.