Ontmoetingen: De Serene Werelden van Dirk Martens.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

zondag 2 juni 2013 om 23:41 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 2429 maal bekeken.


Ontmoetingen: de “Serene werelden’ van Dirk Martens.

Er zijn zo van die gezegende avonden. Zaterdagavond 1 juni was zo een avond tijdens dewelke ik als volbloed ketter een bijbelse oprisping opliep en drie tenten wilde bouwen: een voor de ‘ Serene werelden’ van Dirk Martens, een voor mezelf en een voor het grootse pianoconcerto nr3 van Rachmaninov . Als voetbalsupporters van een of andere UEFA Cup volgde het gezelschap na afloop van de vernissage, de finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd op groot scherm in Opus4. De sjaals, toeters vlaggen en andere atributen van een spionkop ontbraken.


Dirk Martens (°Antwerpen 1951) werkte van 1978 tot 2011 als redacteur bij de VUM-kranten: tot 1980 als bureauredacteur van De Standaard, van 1980 tot 1996 als stadsredacteur in Antwerpen en ten slotte als cultuurredacteur van Het Nieuwsblad. Van 2002 tot 2011 verzorgde hij elke vrijdag de kunst- en antiekpagina Art in De Standaard en in Het Nieuwsblad/De Gentenaar. In 2006 werd hij genomineerd voor de 1ste internationale prijs voor kunstkritiek van de Stichting de Moffarts. In 2008 genomineerd voor de Prijs Geschreven Pers & Multimedia en de Aanmoedigingsprijs Art in the Media 2007 van diezelfde Stichting.


Naast twee novellenbundels publiceerde hij drie boeken over ons erfgoed. Van hem onthou ik zijn opmerkelijke bijdrage in het prachtige kunstboek ‘Hubert Minnebo’, een vriend (1). Kunst met de belangrijke letter “k” van het kunnen, het ‘vaardige” van vervaardigen. De kunstenaar is op de eerste plaats een ambachtsman. Het is een waarborg tegen de omhoog geblazen luchtbellen van de conceptuele goden.
In 2006 zette hij zijn levenslange fascinatie voor schilderkunst om in daden. Vier jaar later kwam hij naar buiten met een solotentoonstelling van zijn aquarellen. Sindsdien exposeert hij regelmatig zijn landschappen, rustgevend en gewaardeerd om hun schoonheid.
 

“Ik schilder de lege werelden van mijn dromen, landschappen die mij bevrijden.De velden van sneeuw en mos van de Hardangervidda in Noorwegen, de leegte van Zeeland of de gletsjers van Zwitserland. Als ik er ben, schilder ik ze in mijn gedachten. Als ik ze schilder, ben ik er in mijn gedachten.” zegt Dirk Martens over zijn werk.
“Dirk Martens is geen remake van een achttiende-eeuwse schilder van veduta’s. (…) Hij is, weten we, in de greep van de leegte, hij haalt zijn neus op voor gebruiks- of illustrerende kunst: hij wil niets anders dan de zuiverheid van Zen.” - Frans Boenders.
“Door opnieuw in de natuur te stappen er er naar te werken, daagde Dirk Martens zichzelf uit om er de plastische mogelijkheden van de aquarelkunst te onderzoeken, daar een eigen taal in te vinden, en aldus te herformuleren. In zekere zin maakte hij, zonder reactionaire bedoelingen, een tegengestelde beweging: waar de modernistische kunstenaar vertrok van de voorstelling van het fysieke landschap en evolueerde naar een mentaal, voor sommigen abstract landschap, gebeurt in de werken van Dirk Martens een vrijwel omgekeerde beweging.” - Ernest Van Buynder, voorzitter van de Vrienden van het M HKA

Zijn aquarellen omvatten niet enkel de lichtende helderheid van gletsjers, Noorse of Zeeuwse landschappen. Er zijn eveneens enkele atypische werken te bekijken zoals een stilleven of de warme momentopname van de herfst in een park.
Te bezoeken dus of zoals in de Guide Michelin:’ mérite un detour’
Deze tentoonstelling loopt tot 29 juni in Love2Arts Gallery, Desguinlei 90 te Antwerpen.
 

Frank De Vos.
 

(1) http://mededelingen.over-blog.com/article-ontmoetingen-hubert-minnebo-een-passie-van-metaal-114101159.html
 




Vorige werk: Ontmoetingen: Roland Bergeys Terug naar overzicht Ontmoetingen Volgende werk: Ontmoetingen: Bob Van Laerhoven, de onderbelichte